De rode panda

De kleine panda, rode panda of katbeer(Ailurus fulgens)
is een bedreigde diersoort die in Aziƫ leeft. Net
zoals de reuzenpanda eet hij bamboe. De kleine panda is
geen beer, maar behoort tot de familie katberen (Ailuridae)
waarvan het de enige nog levende soort is. De kleine panda is
nauwer verwant aan wasberen dan aan beren. Er bestaan
twee ondersoorten, Ailurus fulgens fulgens en Ailurus fulgens styani.
uiterlijk
De vachtkleur is rood- of kastanjebruin, afgezien van witte randjes
aan de oren en witte vlekken op de wangen, rond de snuit en boven
de ogen. Vanaf de ogen lopen brede, donkere "huilstrepen" omlaag.
De staart bevat lichte en donkere ringen. De rode panda heeft
half-intrekbare klauwen, waarmee het dier goed kan klimmen.
  • De lichaamslengte bedraagt 50 tot 64 cm
  • de staartlengte 28 tot 50 cm
  • het gewicht 3 tot 6 kg.
Leefgebied
Filmpje